Projeleri 101 Çevre Lisesi Tübitak Projesinde İstridye Kabuklarını Geri Dönüştürerek Su Sertliğini Giderdi Deniz kabuğu ve istiridye kabuğunun içeriği %98 oranında CaCO3‘tır. Deniz ve istiridye kabukları organik kalsiyumkaynağı olup inorganik bileşenleri de içerisinde barındırır. Çeşitli işlemler uygulandıktan sonra bu ögeler yiyecek sanayisinde su için dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Sahilde içleri boşaltılmış ve kirliliğe sebep olan istiridye kabuklarının değerlendirilmesi bu projenin çıkış konusudur. Dünyanın son dönemlerde en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliği, çalışmanın problem kaynağıdır. Su kirliliği ve su sertliğini giderebilmenin en kolay, maliyeti düşük ve verimliliği yüksek yollarından biri olan kireç-soda yöntemine istiridye kabuklarından ham madde temin ederek geri dönüştürülebilir bir yapı kurulmuştur. Projenin tüm aşamaları istiridye kabuklarından elde edilen kirecin başlattığı ve zincir reaksiyonlarla ilerleyen bir sisteme dayanmaktadır. Bu özgün projemizi Defne Sevimay ve Melis Eylül Eyici hayata geçirmişlerdir. Atık olarak bulunan istiridyeler hedeflediğimiz şekilde laboratuvar çalışmalarıyla geri dönüşüme tabi tutulmuş, sert suların yumuşatılması öğrencilerimiz tarafından başarıyla sonuçlandırılarak TUBİTAK projesi ortaya çıkmıştır. Defne Sevimay ve Melis Eylül Eyici özverili çalışmaları sonucunda başarılı bir projeye imza atmışlardır. Çevre High School Relieves Water Hardness by Recycling Oyster Shells in Tübitak Project The content of seashell and oyster shell is 98% CaCO3. Sea and oyster shells are organic sources of calcium and contain inorganic components as well. After applying various processes, these elements are used as disinfectants for water in the food industry. Evaluation of oyster shells that have been emptied and polluted on the beach is the starting point of this project. Environmental pollution, which is one of the biggest problems of the world recently, is the source of the problem of the study. A recyclable structure was established by supplying raw materials from oyster shells for the lime-soda method, which is one of the easiest, lowest cost and high efficiency ways to remove water pollution and water hardness. All stages of the project are based on a system initiated by the lime obtained from oyster shells and proceeding with chain reactions. Defne Sevimay and Melis Eylül Eyici implemented this unique project. The oysters found as waste were recycled through laboratory studies as we aimed, and the softening of hard water was successfully concluded by our students and the TUBITAK project emerged. Defne Sevimay and Melis Eylül Eyici have accomplished a successful project as a result of their devoted work.